1 רעבים דירגו את המתכון
רכיבים להכנת עלי גפן ממולאים
- 1 צנצנת עלי גפן משומרים (כ-60-70 עלים)
- 1.5 כוסות אורז עגול
- 2 כפות שמן זית
- 1 בצל גדול, קצוץ דק
- 350 גרם בשר טחון רזה
- 1 כפית מלח
- 1/2 כפית פלפל שחור
- 1 כפית בהרט
- 1/2 כפית כמון
- 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
- 1/2 כוס שמיר קצוץ
- 1/2 כוס נענע קצוצה
- 2 עגבניות פרוסות
- 4 כוסות ציר עוף או מים
- מיץ מ-2 לימונים
איך להכין עלי גפן ממולאים?
- שטפו היטב את עלי הגפן והניחו בקערה עם מים קרים.
- השרו את האורז במים למשך 20 דקות, סננו.
- טגנו את הבצל בשמן זית עד להזהבה. הוסיפו את הבשר הטחון וטגנו עד שישחים.
- תבלו את הבשר במלח, פלפל, בהרט וכמון. הניחו להתקרר.
- ערבבו בקערה את האורז, הבשר המטוגן והעשבים הקצוצים.
- רפדו את תחתית סיר גדול בעלי גפן ופרוסות עגבנייה.
- הניחו עלה גפן על משטח עבודה, מלאו בכף מהתערובת וגלגלו לצורת סיגר.
- סדרו את הגלילים בסיר בשכבות צפופות.
- מזגו מעל את הציר או המים עד לכיסוי.
- בשלו על אש בינונית 30 דקות.
- הוסיפו את מיץ הלימון ובשלו על אש נמוכה עוד 45 דקות.
- הניחו לנוח 20 דקות לפני ההגשה.
שיפורים ותוספות
- לטעם עשיר יותר, הוסיפו 2 כפות רסק עגבניות לתערובת המילוי.
- לגרסה צמחונית, החליפו את הבשר בעדשים מבושלות או פטריות קצוצות.
- הגישו עם יוגורט יווני או טחינה לצד.
- לחובבי החריף, הוסיפו פלפל חריף קצוץ למילוי.
- ניתן להקפיא את העלים הממולאים לפני הבישול ולשמור עד חודש במקפיא.
זכרו, הסבלנות היא המפתח להצלחה בהכנת עלי גפן ממולאים. כל גלגול הוא יצירת אמנות קטנה, וכל ביס – חגיגה של טעמים וזיכרונות.
תחליפי חומרים אפשריים
- במקום עלי גפן משומרים, ניתן להשתמש בעלי מנגולד או כרוב טריים.
- החליפו את האורז העגול בקינואה או בורגול לגרסה בריאה יותר.
- במקום בשר טחון, נסו טופו מפורר או תערובת קטניות לגרסה טבעונית.
- החליפו את הבהרט בפפריקה מעושנת לטעם ייחודי.
- במקום ציר עוף, השתמשו בציר ירקות ביתי לעומק טעמים.
טיפים ועצות
- הקפידו לא למלא יותר מדי את העלים – האורז יתפח בבישול.
- טבלו את קצות האצבעות במים בזמן הגלגול למניעת הידבקות.
- סדרו את הגלילים בסיר בצפיפות כדי למנוע פתיחה בזמן הבישול.
- הניחו צלחת קטנה הפוכה על העלים בסיר לשמירה על צורתם.
- אל תוותרו על זמן המנוחה אחרי הבישול – זה חיוני לספיגת הטעמים.
- הכינו כמות גדולה והקפיאו – הם נשמרים מצוין ומתאימים לאירוח ספונטני.