עלי גפן ממולאים בשר: מתכון טעים ומסורתי שתאהבו להכין

עלי גפן ממולאים
1 רעבים דירגו את המתכון

רכיבים להכנת עלי גפן ממולאים

  • 1 צנצנת עלי גפן משומרים (כ-60-70 עלים)
  • 1.5 כוסות אורז עגול
  • 2 כפות שמן זית
  • 1 בצל גדול, קצוץ דק
  • 350 גרם בשר טחון רזה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור
  • 1 כפית בהרט
  • 1/2 כפית כמון
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/2 כוס שמיר קצוץ
  • 1/2 כוס נענע קצוצה
  • 2 עגבניות פרוסות
  • 4 כוסות ציר עוף או מים
  • מיץ מ-2 לימונים

איך להכין עלי גפן ממולאים?

  1. שטפו היטב את עלי הגפן והניחו בקערה עם מים קרים.
  2. השרו את האורז במים למשך 20 דקות, סננו.
  3. טגנו את הבצל בשמן זית עד להזהבה. הוסיפו את הבשר הטחון וטגנו עד שישחים.
  4. תבלו את הבשר במלח, פלפל, בהרט וכמון. הניחו להתקרר.
  5. ערבבו בקערה את האורז, הבשר המטוגן והעשבים הקצוצים.
  6. רפדו את תחתית סיר גדול בעלי גפן ופרוסות עגבנייה.
  7. הניחו עלה גפן על משטח עבודה, מלאו בכף מהתערובת וגלגלו לצורת סיגר.
  8. סדרו את הגלילים בסיר בשכבות צפופות.
  9. מזגו מעל את הציר או המים עד לכיסוי.
  10. בשלו על אש בינונית 30 דקות.
  11. הוסיפו את מיץ הלימון ובשלו על אש נמוכה עוד 45 דקות.
  12. הניחו לנוח 20 דקות לפני ההגשה.

שיפורים ותוספות

  • לטעם עשיר יותר, הוסיפו 2 כפות רסק עגבניות לתערובת המילוי.
  • לגרסה צמחונית, החליפו את הבשר בעדשים מבושלות או פטריות קצוצות.
  • הגישו עם יוגורט יווני או טחינה לצד.
  • לחובבי החריף, הוסיפו פלפל חריף קצוץ למילוי.
  • ניתן להקפיא את העלים הממולאים לפני הבישול ולשמור עד חודש במקפיא.

זכרו, הסבלנות היא המפתח להצלחה בהכנת עלי גפן ממולאים. כל גלגול הוא יצירת אמנות קטנה, וכל ביס – חגיגה של טעמים וזיכרונות.

תחליפי חומרים אפשריים

  • במקום עלי גפן משומרים, ניתן להשתמש בעלי מנגולד או כרוב טריים.
  • החליפו את האורז העגול בקינואה או בורגול לגרסה בריאה יותר.
  • במקום בשר טחון, נסו טופו מפורר או תערובת קטניות לגרסה טבעונית.
  • החליפו את הבהרט בפפריקה מעושנת לטעם ייחודי.
  • במקום ציר עוף, השתמשו בציר ירקות ביתי לעומק טעמים.

טיפים ועצות

  • הקפידו לא למלא יותר מדי את העלים – האורז יתפח בבישול.
  • טבלו את קצות האצבעות במים בזמן הגלגול למניעת הידבקות.
  • סדרו את הגלילים בסיר בצפיפות כדי למנוע פתיחה בזמן הבישול.
  • הניחו צלחת קטנה הפוכה על העלים בסיר לשמירה על צורתם.
  • אל תוותרו על זמן המנוחה אחרי הבישול – זה חיוני לספיגת הטעמים.
  • הכינו כמות גדולה והקפיאו – הם נשמרים מצוין ומתאימים לאירוח ספונטני.
ריח מתקתק של עלי גפן מתבשלים ממלא את הבית. אני עוצמת את עיניי ומיד חוזרת לילדותי, למטבח הקטן של סבתא רחל בשכונת התקווה.סבתא רחל, ניצולת שואה שעלתה מרומניה, הביאה איתה את המתכון הזה מהבית הישן. בכל יום שישי, היא הייתה מזמינה את כל המשפחה לארוחת ערב חגיגית. ואני, ילדה קטנה וסקרנית, הייתי מתגנבת למטבח כדי לראות את הקסם קורה."בואי תעזרי לסבתא", היא הייתה אומרת לי בחיוך, "תראי איך מגלגלים את העלים". וכך, שעות ארוכות היינו יושבות יחד ליד השולחן הקטן, מגלגלות בזהירות את עלי הגפן הרכים מסביב לתערובת האורז והבשר המתובלת. "הסוד הוא בסבלנות", הייתה לוחשת לי, "ובאהבה שאת שמה בפנים".ריח התבלינים - הכמון, הבהרט והנענע - היה מסחרר. ואז, כשהסיר היה מתמלא בשורות צפופות של הגלילים הירוקים, סבתא הייתה מוסיפה את המים ומיץ הלימון, מכסה את הסיר ומשאירה אותו על האש הקטנה.וכשסוף סוף היו מגישים את העלים הממולאים לשולחן, עיניה של סבתא היו נוצצות מגאווה. "זה לא סתם אוכל", הייתה אומרת, "זה סיפור של משפחה, של מסורת, של אהבה". שנים עברו, וכשהתחלתי לבשל בעצמי, גיליתי שהכנת עלי גפן ממולאים היא הרבה יותר מסתם מתכון. זה טקס, מדיטציה קולינרית. כל פעם שאני מכינה אותם, אני מרגישה את ידיה של סבתא מלוות אותי.זכור לי במיוחד יום אחד, כשהזמנתי חברים לארוחת ערב. החלטתי להפתיע אותם עם עלי הגפן של סבתא. הייתי כל כך מרוכזת בגלגול העלים, שלא שמתי לב שהזמן עובר. כשהחברים הגיעו, מצאו אותי יושבת על הרצפה, מוקפת בערימות של עלי גפן, עם חיוך מטורף על הפנים. "תראו", אמרתי להם בגאווה, "הכנתי לכם 200 עלי גפן!". הם הסתכלו עליי בתדהמה, ואז פרצנו כולנו בצחוק.מאז, בכל פעם שאני מכינה עלי גפן, אני נזכרת בערב הזה ומחייכת. זה מזכיר לי שלפעמים, בחיים כמו במטבח, צריך פשוט לזרום עם התהליך, ליהנות מהדרך, ולא לשכוח לצחוק על עצמנו.עלי הגפן הממולאים האלה הם הרבה יותר מסתם מנה. הם מסע בזמן, חיבור בין דורות, וסיפור אהבה שממשיך להתגלגל, בדיוק כמו העלים עצמם.
הכנתם ואהבתם? רוצים לשאול שאלה? שתפו אותנו בתגובות!
הרשמו עכשיו
תודיעו לי על
0 תגובות
הישן ביותר
החדש ביותר הכי הרבה הצביעו
משוב מוטבע
הצג את כל התגובות

הרשמו לניוזלטר שלנו

קבלו מתכונים מיוחדים, טיפים וסודות שלא שמעתם באף מקום!

מתכונים דומים:

0
נשמח לשמוע מה אתם חושבים, תרגישו חופשי!x